Bestaat bij een eikenhouten bijgebouw het risico op schimmel of te grote ‘zettingen’ van het eikenhout?

Sommige mensen vrezen dat een eikenhouten bijgebouw in de tuin risico’s oplevert voor schimmelvorming of dat er na verloop van tijd stabiliteitsproblemen kunnen ontstaan door vervormingen van het hout. Dat is allerminst het geval. Een eikenhouten gebouw gaat probleemloos meerdere generaties mee, zonder enig risico op schimmels of vervorming. Dat het eikenhout barsten en scheuren vertoont, maakt juist deel uit van de charme en de authenticiteit. Dit normale verschijnsel vormt geen enkel probleem voor de de sterkte en de draagkracht van het hout. 

Een Belg is geboren met een baksteen in de maag. Bouwen met hout is voor sommige mensen jammer genoeg nog niet vanzelfsprekend. De vooroordelen kloppen evenwel niet. Eikenhouten bijgebouwen zijn gebaseerd op de eeuwenoude Engelse constructiemethode met pen- en gatverbindingen, zonder gebruik van schroeven en nagels. Op het Engelse platteland vinden we ‘kerngezonde’ eikenhouten bouwconstructies van meerdere honderden jaren oud.  

 

Vochtregulerende werking, dus geen schimmel  

Eikenhout heeft juist een vochtregulerende werking. Hierdoor krijgt interne condensatie en schimmelvorming juist geen kans.  

 

Barsten door natuurlijk droogproces 

Eikenhout is uiteraard een natuurlijk materiaal. De vochtgraad in het materiaal daalt doorheen de jaren van 45% naar 17%. Hierdoor krimpt het hout en vertonen de eikenhouten balken barsten. Deze barsten maken juist deel uit van de charme en de authenticiteit van dit oerdegelijke materiaal. Dit verschijnsel heeft geen enkele impact op de sterkte, de draagkracht of de levensduur van de eikenhouten draagbalken.  

Als levend materiaal ‘beweegt’ het eikenhout uiteraard wel. Dat is vooral het eerste jaar na de plaatsing het geval. Dit vormt geen enkel probleem voor de constructie. Wel kan het zijn dat hierdoor de ramen en deuren bij het openen en sluiten, wat klemmen. Dat is eenvoudig op te lossen door het bijregelen van de scharnieren. Heritage Buildings voorziet zelfs dat dit bijregelen het eerste jaar na de plaatsing tot twee keer gratis wordt uitgevoerd.  

 

Buitenbeplanking krimpt niet 

Wanneer de buitenbeplanking wordt uitgevoerd in lariks of epicia, dan is er op dat vlak geen enkel risico op uitzetten of krimpen. We spreken hier over harshoudende houtsoorten. Bij een eikenhouten buitenbeplanking werkt het hout wel, maar dat vormt geen enkel probleem. Dat is meteen ook de reden waarom we altijd vochtschermen plaatsen.  

Meer weten over de talrijke mogelijkheden en de lange levensduur van een eikenhouten bijgebouw? Contacteer Heritage Buildings. 

Heritage Buildings - [object Object]

Ontdek onze nieuwe projecten

Onze meer dan 2.600 realisaties spreken voor zich.

Heritage Buildings - Paardenstal
Heritage Buildings - Gastenverblijf
Heritage Buildings - Leefkeuken
Heritage Buildings - Poolhouse & Gastenverblijf

Laat je inspireren.

Bestel één van onze boeken

Heritage Buildings BV

Ambiorixlei 8B
2900 Schoten
RPR Antwerpen
BTW BE0808 609 915

Maak hier uw afspraak.

Ik wil meer informatie.
Ik wil een afspraak inplannen.
Bericht verzenden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.