Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het realiseren van een eikenhouten bijgebouw in je tuin?

 

De afgelopen jaren zijn de regels omtrent het realiseren van bijgebouwen in je tuin versoepeld. Zo heb je voor een eikenhouten bijgebouw onder de 40m² geen stedenbouwkundige toelating meer nodig, maar volstaat een melding. Het blijft evenwel belangrijk om de website van je eigen gemeentebestuur te raadplegen. Elke gemeente heeft zijn eigen voorwaarden en regels. Wanneer het gaat om een uitbreiding van je woning, heb je uiteraard altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig en moet je voldoen aan de EPB-wetgeving. 

 

Wanneer je investeert in een eikenhouten bijgebouw in de tuin, is het uiteraard belangrijk dat deze voldoet aan de geldende regelgeving. Wanneer een vergunning vereist is, vraag je deze best aan. Wanneer je iets realiseert zonder vergunning, kan dit problemen geven wanneer je bijvoorbeeld later je eigendom wilt verkopen. 

 

Minder dan 40m² oppervlakte 

Wanneer je eikenhouten bijgebouw beperkt blijft tot een oppervlakte van 40m² dan moet je geen stedenbouwkundige vergunning meer aanvragen. In dat geval volstaat het om je bouwplannen te melden met een eenvoudige dossieropmaak. 

 

Technische bouwplannen voor je dossier 

Wanneer je toch een vergunning nodig hebt, dan werk je best samen met een architect. Je kan je eigen architect inschakelen of samenwerken met één van onze vertrouwde architecten. Op dat vlak geniet je de volledige vrijheid. Wij leveren alle technische ontwerpplannen aan om je dossier te vervolledigen. Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van jou als bouwheer om aan de stedenbouwkundige verplichtingen te voldoen. 

 

Gemeentelijke voorschriften 

Elke gemeente heeft zijn eigen stedenbouwkundige voorschriften. Daarvoor raadpleeg je best de gemeentelijke website. Zo kan per gemeente de verplichte afstand van de perceelsgrens verschillen of de maximale totale oppervlakte. Deze informatie verzamel je best voor de start van het ontwerpproces. Zo sta je nooit voor onaangename verrassingen bij het indienen van je dossier. 

 

Meer weten omtrent de stedenbouwkundige verplichtingen bij het realiseren van een eikenhouten bijgebouw in je tuin? Contacteer de specialisten van Heritage Buildings. 

 

Heritage Buildings - [object Object]

Ontdek onze nieuwe projecten

Onze meer dan 2.600 realisaties spreken voor zich.

Heritage Buildings - Paardenstal
Heritage Buildings - Gastenverblijf
Heritage Buildings - Leefkeuken
Heritage Buildings - Poolhouse & Gastenverblijf

Laat je inspireren.

Bestel één van onze boeken

Heritage Buildings BV

Ambiorixlei 8B
2900 Schoten
RPR Antwerpen
BTW BE0808 609 915

Maak hier uw afspraak.

Ik wil meer informatie.
Ik wil een afspraak inplannen.
Bericht verzenden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.