Hoe pak je de isolatie aan van een eikenhouten bijgebouw en wat zijn de mogelijkheden voor vloerafwerking?

Wanneer we de aangewezen isolatie bespreken voor een eikenhouten bijgebouw, dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen losstaande eikenhouten bijgebouwen in de tuin en woonuitbreidingen in eikenhout. De losstaande bijgebouwen moeten wettelijk niet verplicht voldoen aan de EPB-regelgeving, terwijl dit voor eikenhouten woonuitbreidingen wel het geval is.

 

Losstaande eikenhouten bijgebouwen

Bij losstaande eikenhouten bijgebouwen is isolatie niet verplicht vanwege de EPB-wetgeving. Uiteraard verhoog je het comfort van je eikenhouten bijgebouw als je dit degelijk isoleert. Zeker wanneer je je investering – bijvoorbeeld een poolhouse of een tuinkantoor – ook in de winter wilt gebruiken, dan is voldoende isolatie absoluut aangewezen.

 

Vloerisolatie

Vloerisolatie is daarbij een eerste vereiste. De vloerisolatie houdt de opstijgende koude uit de grond tegen. De vloeropbouw is dan als volgt: onderaan een vorstrand met thermische onderbreking, een onderdoekfolie, isolatie in de vorm van isolatieplaten of gespoten PUR, een ruwe betonvloer en dan de finale vloerafwerking met stenen tegels, houten parket of polybeton. In deze opbouw is vloerverwarming steeds mogelijk.

 

Muurisolatie

Wanneer je de wanden van je losstaande eikenhouten bijgebouw wilt isoleren, dan werken we met een dubbele wandbeplanking. Tussen de buiten- en binnenbeplanking brengen we PU-isolatieplaten aan van zes centimeter dik.

 

Dakisolatie

Ook het dak isoleren we met PU-platen van zes centimeter. De isolatie van het dak gebeurt evenwel niet tussen de dakspanten, zoals bij een traditionele woning. De isolatie wordt uitgevoerd volgens het Sarking-principe bovenop het dak, zodat je de authentieke eikenhouten balken blijft zien.

 

Ramen

Voor de ramen adviseren we steeds een k-waarde van 1.1. Op die manier voldoen je ramen gegarandeerd aan de EPB-regelgeving.

 

Eikenhouten woonuitbreidingen

Eikenhouten woonuitbreidingen moeten wel verplicht aan de EPB-wetgeving voldoen. In dat geval volstaat zes centimeter wand- en dakisolatie niet. Wij werken met minimum twaalf centimeter, waarbij ook het hout een isolerende factor is. Ook hier brengen we de dakisolatie bovenop het dak aan. Op die manier blijven de authentieke eikenhouten dakbalken zichtbaar, wat juist een enorme troef is van een eikenhouten woonuitbreiding.

 

Daarnaast voorzien we een voldoende dikke vloerisolatie. Voor de ramen gaan we ook hier voor een minimale k-waarde van 1.1.

 

Meer weten over de isolatiemogelijkheden van een eikenhouten bijgebouw? Contacteer Heritage Buildings.

Heritage Buildings - [object Object]

Ontdek onze nieuwe projecten

Onze meer dan 2.600 realisaties spreken voor zich.

Heritage Buildings - Paardenstal
Heritage Buildings - Gastenverblijf
Heritage Buildings - Leefkeuken
Heritage Buildings - Poolhouse & Gastenverblijf

Laat je inspireren.

Bestel één van onze boeken

Heritage Buildings BV

Ambiorixlei 8B
2900 Schoten
RPR Antwerpen
BTW BE0808 609 915

Maak hier uw afspraak.

Ik wil meer informatie.
Ik wil een afspraak inplannen.
Bericht verzenden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.